Recruitment

Meer doen met je data, tips voor recruitmentbureaus

Data het nieuwe goud? Als recruiter weet jij al lang dat een goede database van onschatbare waarde is. Niets nieuws dus. Maar nieuwe technologie biedt volop mogelijkheden om meer met je data te doen. Om sneller een betere match te maken, of om te voorspellen welke kandidaat snel te plaatsen is of het langst in dienst zal blijven. Bovendien kun je je data steeds makkelijker verrijken met externe data, bijvoorbeeld van social media. De meeste recruitmentbureaus beschikken helaas (nog) niet over data-analisten. Dus hoe profiteer je dan wel van jouw datagoud? We geven je vier tips.

Tip 1: maak gebruik van de Business Intelligence en dashboard tooling in je ATS

Een quick win is om gebruik te maken van je business intelligence software in je ATS en handzame dashboards te maken. Rapportage tools zijn steeds gebruiksvriendelijker, waardoor je, ook zonder data-expert te zijn, gemakkelijk zelf rapportages kunt maken. Deze rapportages kun je verwerken in dashboards.

Je kunt het dashboard persoonlijk inrichten, aangepast aan jouw informatiebehoefte. Probeer niet te veel details te tonen, maar gebruik een dashboard voor het snel krijgen van inzicht en overzicht. Vanuit het dashboard kun je dan verder doorklikken naar een volledig rapport op detailniveau. Op het dashboard kun je overigens verschillende soorten informatie combineren, die relevant zijn voor jouw dagelijks werk als recruiter. Denk aan het aantal lopende sollicitaties per team en de gemiddelde tijd waarbinnen sollicitaties worden behandeld. Maar op je dashboard zie je bijvoorbeeld ook je agenda met taken voor die dag. Zo heb je op één scherm een handig overzicht.

Tip 2: Bepaal je business case, oftewel wat wil je weten?

Het lijkt een open deur, maar als je aan de slag gaat met data is de kans groot dat je al snel door de hoeveelheid data het bos niet meer ziet. Bepaal daarom vooraf goed wat je informatiebehoefte is. Wat heb je nodig om effectiever te kunnen werken of om je klanten beter te kunnen bedienen? Denk aan vragen als:

-Hoe kun je het aantal reacties op je vacature vergroten?
-Welke (online) kanalen leveren de beste kwaliteit kandidaten?
-Welke (onverwachte) kenmerken van kandidaten beïnvloeden een goede match? Bijvoorbeeld heeft iemand huisdieren of speelt iemand een teamsport…

Op basis van de vraag kijk je welke data je nodig hebt om deze te beantwoorden en waar je die informatie vandaan haalt. Dan komen we direct bij tip 3…

Tip 3: Zorg dat je databronnen goed geïntegreerd zijn

Maak je naast je ATS ook gebruik van job marketing software of andere administratieve systemen, check dan goed of en hoe de databases aan elkaar gekoppeld kunnen worden, zodat je met één set gegevens werkt en data maar één keer hoeft in te voeren. Goede integratie is essentieel voor betrouwbare data. Daarmee heb je op elk moment actueel inzicht in alle informatie over lopende campagnes, vacatures, kandidaten en klanten.

Zo zou je bijvoorbeeld respons uit je job marketing campagne kunnen combineren met je plaatsingsgegevens, om inzicht te krijgen welke media of doelgroepen uiteindelijk het beste resultaat opleveren. Immers niet alleen het aantal sollicitaties is relevant, maar juist de kwaliteit.

Tip 4: Begin klein

Wil je starten met data-analyses maar heb je geen idee waar te beginnen? Begin dan klein. Probeer bijvoorbeeld, met de BI-tooling in je ATS, met een rapportage inzichtelijk maken hoe lang het gemiddeld duurt voordat je team reageert op een online sollicitatie. Of wat de gemiddelde ‘time to hire’ is per leeftijdscategorie of per soort vacature. Zo krijg je inzichtelijk aan welke knoppen je kunt draaien om je processen verder te verbeteren.

Tot slot…

Wil je meer weten over een online ATS waarmee je voorbereid bent op de toekomst? Software die voor jou werkt in plaats van andersom? Waarmee je verschillende applicaties kunt integreren, zodat je altijd werkt met één, betrouwbare database? Neem hier gerust contact met ons op.

Eerst meer lezen over het belang van een ATS, de motor van je recruitmentproces? Download hier het whitepaper:

Whitepaper ATS Mysolution

Whitepaper openen