Feature the Future

3 staffing & recruiting technologie trends

PLAN DEMO >

Op de arbeidsmarkt is er van de naderende recessie vooralsnog weinig merkbaar. Sterker nog, in het derde kwartaal werd de krapte nog groter. Het aantal vacatures bleef onverminderd hoog en het aanbod laag. Aan de andere kant komen er cijfers naar buiten van Intelligence Group dat 'alle seinen op rood staan' voor de flexbranche.

Mysolution

Steeds slimmere software

De flexbranche krijgt dus kansen en bedreigingen, kortom het is belangrijk nog slimmer gebruik te maken van je eigen talentpool. Hoe zorg jij ervoor dat je de juiste kandidaten vindt, op het juiste moment en op de juiste manier zodat ze op gesprek komen bij jou? In dit artikel reizen we in de toekomst en zoomen we in op een aantal trends op het gebied van staffing-en recruiting technologie.

3 trends

Waar we aan werken om de recruitment van onze klant nog meer toekomstproof te maken zijn:

1. Recruitment marketing automation – Een nieuw fenomeen
2. Automatisering en relevante inzichten - Auto-matching en ‘silver medallists’
3. Beter begrijpen van kandidaten hun profiel – The Great Reskill

Jobrock - Mysolution

Toekomstproof blijven

Die vraag houdt niet alleen onze klanten bezig, ook de mensen van Mysolution zelf. Ondanks dat we soms heel erg in de operationele modus zitten, is het belangrijk af en toe uit te zoomen. Zo kunnen we bepalen hoe onze software, partners en implementaties organisaties kunnen helpen met de recruitmentvraagstukken van vandaag, en vooral ook die van morgen.

"De arbeidsmarkt komt in beweging en kandidaten gaan massaal op zoek."

Hoe kunnen wij met onze recruitmenttechnologie uitzenders en recruiters nog beter faciliteren? Onze missie is: ‘A greater job for everyone’ – het werk van de intercedent/recruiter gemakkelijker maken en samen met onze klanten nog meer rendement halen uit hun recruitmentinspanningen en de candidate journey optimaliseren.

Employer brand, herkenbaarheid en vindbaarheid

Vanuit mijn zeven jaar ervaring bij OnRecruit heb ik gezien hoe recruitment marketing helpt bij het opbouwen van je employer brand, herkenbaarheid en vindbaarheid voor relevante kandidaten. Ik heb organisaties dit op een fantastische manier in de praktijk zien brengen, maar ben ook organisaties tegengekomen die hier nog altijd mee worstelen.

Mijn ervaring is dat employer brand, herkenbaarheid en vindbaarheid alleen maar kunnen verbeteren als je voldoet aan drie criteria:

  • Investeer in relevante content en de marketing daarvan.
  • Heb geduld, je ziet niet gelijk resultaat. Maar klanten die jaar na jaar hierin (steeds meer) geïnvesteerd hebben boeken wél resultaten qua sollicitaties, hires en plaatsingen.
  • Stuur met inzicht; door te meten wat wel en niet werkt, kun je scherper en nauwkeuriger budgetten inzetten en meer uit je recruitmentinspanningen halen.

Eén van onze klanten, een detacheerder, heeft op deze manier het aantal gedetacheerden in drie jaar tijd van 200 naar 1.400 weten uit te bouwen!

Slimmer dan de concurrent

Jaren geleden, toen ik net begon bij OnRecruit, waren de recruitment marketing budgetten een stuk lager en stond recruitment marketing überhaupt nog in de kinderschoenen. In het land der blinde is éénoog koning – een marketingactie leverde al gauw iets op. Maar tegenwoordig mengt iedereen zich volop in het ‘recruitment marketing geweld’. Dus dan wordt de uitdaging: hoe zet je het slim in, slimmer dan je concurrent?

Laat dat nou net één van de zaken zijn waar we met Mysolution hard aan werken. Het is misschien nog niet heel zichtbaar, maar we zijn wel degelijk bezig met het klaarzetten en invullen van een volledige recruitment roadmap. Kennis van recruitmentmarketing die we vanuit OnRecruit meenemen wordt volop benut in de recruitment functionaliteit waarmee we onze producten verder uitbouwen.

3 trends - Staffing Recruitment Mysolution

1. 'Rijpe' kandidaten dankzij recruitment marketing automation

Er is een interessante ontwikkeling in recruitment marketing automation gaande. Het zal jullie niet ontgaan zijn dat verschillende recruitment marketing automation toolingen furore maakt in recruitmentland. Door deze ontwikkeling en het koppelen van een platform in jouw ATS, kunnen recruitmentorganisaties gemakkelijk marketingcampagnes lanceren, monitoren en bijsturen.

Ook wij zijn achter de schermen bezig om een recruitment marketing automation tooling te integreren. De eerste cases en pilots worden ‘as we speak’ getest en uitgerold. De eerste resultaten zien er super goed uit en ik kan niet wachten tot het moment dat onze klanten hiervan kunnen gaan profiteren.

Voor de vraag ‘waarom?’ moeten we even terug naar de basis; je hebt allemaal kandidaten die nog niet in je bestand staan, maar vooral ook een heleboel gekwalificeerde kandidaten in je database. Iedereen zal het wel herkennen; het vinden van kandidaten binnen je bestand is al lastig genoeg. Laat staan ook nog eens kandidaten die daadwerkelijk beschikbaar zijn en klaar voor hun volgende uitdaging.

Recruitment marketing automation

"Geautomatiseerd in contact blijven met relevante kandidaten uit je database; via mail, campagnes en/of WhatsApp."

Daarin speelt recruitment marketing automation een key rol. Het zorgt ervoor dat je geautomatiseerd met relevante kandidaten in je database in contact blijft; via mail, campagnes en/of WhatsApp. Hiervoor wordt slim gebruik gemaakt van de juiste content (vacatures). Kandidaten die hier positief op reageren kun je eigenlijk gelijk bemiddelen. Zo ben je continu jouw database aan het bewerken en de ‘rijpe’ kandidaten kunnen door recruitment marketing automation in je schoot geworpen worden.

2. Automatisering en relevante inzichten

Je zoekt naar relevante matches, bijvoorbeeld via Zoek Personen of Zoek Vacatures. Kortom, we zijn bezig met auto-matching. Zo kun je geautomatiseerd matches laten genereren. Dit scheelt de recruiter/intercedent tijd omdat continu geschikte kandidaten aan relevante openstaande vacatures worden gematcht.

Dit werkt vooralsnog op basis van ‘harde criteria’, vergelijkbaar met de criteria die we bijvoorbeeld in onze Zoek Personen hebben. Stel je bent een uitzender in de logistiek in Rotterdam. Dan zou je automatisch kandidaten die in een straal van 10 km van de opdrachtgever wonen, eerder in de logistiek gewerkt hebben en beschikbaar zijn, kunnen matchen aan deze vacature.

Maar daarnaast willen we ook inzichtelijk maken wie de ‘silver medallists’ zijn in jouw database. Dus bijvoorbeeld kandidaten die wel goed zijn, maar het bij een bepaalde vacature net niet zijn geworden om wat voor reden dan ook. We zien nog te vaak dat voor nieuwe aanvragen telkens opnieuw extern wordt gekeken, in plaats van ook te kijken naar de kandidaten die net zijn afgevallen voor vergelijkbare vacatures.

3. The Great Reskill

Een trend die nauw samenhangt met de krapte en vooral de mismatch op de arbeidsmarkt is 'The Great Reskill'. Nieuwe beroepen op de sterk veranderende arbeidsmarkt vragen om nieuwe skills van kandidaten. Dat is een uitdaging voor recruitment professionals. Onze software kan helpen bij het inzichtelijk maken van de skills van een kandidaat door uit een CV of gesprekken een skill-set te creëren. Niet alleen hard skills, ook soft skills. En gevraagde skills extraheren uit de aanvraag, de vacatures van de opdrachtgever.

"Onze software kan helpen bij het inzichtelijk maken van de skills van een kandidaat door uit een CV of gesprekken een skill-set te creëren."

Dirk Meeuws, Product Manager Mysolution

De kunst is natuurlijk om dit te standaardiseren. Welke leveranciers/partners kunnen helpen met een goede soft skill-boom en hoe kun je dan correct cv’s en vacatures parsen naar deze skills? Belangrijke vragen en keuzes die een grote impact hebben.

Het kunnen matchen op soft skills en competenties zal namelijk meer en meer het succes van recruitment gaan bepalen. En het maakt de weg vrij naar een veel bredere kandidatenpool. Je kunt op die manier matches maken tussen kandidaat en vacature die voorheen wellicht niet zo vanzelfsprekend leken. Als Mysolution sorteren wij al voor op de baanbrekende ontwikkelingen door slimme technologie hiervoor in te bouwen in onze software.

A greater job for everyone

Inzicht in trends

Dit geeft hopelijk enig inzicht in de trends en hoe wij daar als Mysolution bovenop zitten om het werk voor de intercedent/recruiter gemakkelijker te maken. Wat het is al complex genoeg in deze krappe arbeidsmarkt om de concurrentie voor te zijn en de kandidaat te blijven vinden en binden.

Recruitment wordt vaak wel vergeleken met e-commerce. Maar wat mensen dan vergeten is dat bij e-commerce het ‘geld al binnen’ is als iemand iets koopt (i.e. solliciteert). Binnen recruitment heb je na de sollicitatie nog de complexiteit van het vinden van de juiste match met bureau-/recruitmentorganisatie en klant. Gelukkig maar, dat houdt ons vak natuurlijk ook zo leuk. 😊 Daar gaat het namelijk om; samen streven naar 'A greater job for everyone'.

Dirk Meeuws, Product Manager Mysolution

Klaar voor een demo van onze oplossing?

Plan nu een demo in.

AFSPRAAK PLANNEN >