Recruitment, ATS, Mysolution

Vijf manieren om met een ATS de candidate journey te optimaliseren

Om kandidaten succesvol te plaatsen bij je opdrachtgevers zijn sprankelende vacatureteksten nog steeds belangrijk, maar al lang niet meer voldoende. Belangrijker is dat je de kandidaat vanaf het eerste contact tot en met de plaatsing een plezierig gevoel weet te geven en steeds weer te verleiden naar de volgende stap. Met een Applicant Tracking System (ATS) kun je deze candidate journey op veel manieren optimaliseren. Maak hier alvast kennis met vijf ATS-toepassingen waarmee je voor jouw kandidaten het verschil kunt maken.

1. Ontwerp met jouw ATS een simpel en effectief recruitmentproces

Het is wel zo fijn om per kandidaat, vacature of opdrachtgever inzicht te hebben in het werkproces van werving, selectie en plaatsing. Welke kandidaten zijn al op het eerste gesprek geweest, wie zijn er afgewezen en wie kunnen al worden geplaatst? Een ATS nodigt uit om de stappen van dit proces en daarmee van de candidate journey te identificeren. Dit geeft niet alleen de recruiter, maar ook de kandidaten en opdrachtgevers houvast. Voor een kandidaat is er weinig vervelender dan onduidelijkheid over waar hij of zij in het proces zit. Uiteraard wil je de kandidaat altijd op een juiste manier behandelen.

Mysolution Recruitmentsoftware

Een ATS kan je hierbij helpen door

checkbox

De mogelijkheid om jouw proces van stap tot stap te configureren.

checkbox

Een kandidatenportal te bieden waarin de kandidaat precies kan zien waar hij of zij in het proces zit en ook interesse kan tonen in nieuwe vacatures of zijn/haar CV bij kan werken.

checkbox

Goede dashboarding te bieden waarin je precies kan zien wat de drop-off rates en ‘time spent’ van stap tot stap zijn. Zo zie jij waar je processen lekker lopen en waar je kan optimaliseren.

2. Trek de juiste kandidaat aan

Indeed, Google for Jobs, Facebook, LinkedIn; er zijn allerlei verschillende platforms die jou kunnen helpen bij het onder de aandacht brengen van je merk en vacatures bij je doelgroep.

Kandidaten per kanaal Mysolution Software

Een goed ATS helpt jou bij het verspreiden van je content naar deze kanalen en je eigen website. Ook helpt je ATS om hier steeds slimmer in te worden: 'Welk kanaal werkt nou eigenlijk echt voor welke vacature?' Door je marketing, website en ATS data te combineren in reporting, kan jij precies zien waar je je marketing euro wel en niet moet investeren om succesvol te zijn in het aantrekken van de juiste en ook voldoende kandidaten.

3. Integreer je communicatiekanalen met jouw ATS

Een ATS in de cloud kan worden geïntegreerd met de agenda- en mailfunctie van bijvoorbeeld Outlook of Gmail en de business-versie van WhatsApp. Dit vereenvoudigt de communicatie met kandidaten en opdrachtgevers en creëert daar ook meer grip op. Deadlines voor ontvangstbevestigingen van sollicitaties, uitnodigingen voor gesprekken en reacties op die gesprekken worden hiermee een integraal onderdeel van de werkstroom in je mail. De bijbehorende teksten kunnen worden gestandaardiseerd, wat veel tijd bespaart.

Lees meer

Op zoek naar recruitmentsoftware? Wij geven je 11 tips voor functionaliteiten die onmisbaar zijn in jouw ATS.

Voorkom dat kandidaten te laat, onvolledig of verkeerd worden geïnformeerd over hun status en biedt hen continue inzicht in de vervolg-stappen met de bijbehorende termijnen. Door te kiezen voor een ATS met deze integraties kan je vanuit je ATS communiceren met je klant en kandidaat via WhatsApp, SMS, e-mail en worden automatisch je mailcontacten gesynchroniseerd tussen je Outlook/Gmail-omgeving en jouw ATS.Afspraakbevestiging Workflow Mysolution Recruitmentsoftware

4. Automatiseer en personaliseer om meer tijd voor persoonlijk contact te creëren

Persoonsgegevens van kandidaten en opdrachtgevers, vacatureteksten, in te plannen afspraken en standaardberichten; dit is nog maar een greep uit de gegevens en acties die met een ATS kunnen worden geautomatiseerd. Door de standaarddata, standaardberichten en standaardacties in het werkproces van recruitment zoveel mogelijk te automatiseren, creëer je meer tijd.

Automatiseer Workflow Mysolution Software

Een goed ATS biedt jou de mogelijkheid om je workflows, sjablonen, schermen en overzichten precies naar jouw smaak in te richten. Zo heb jij meer tijd voor het leukste gedeelte van je werk; het contact met opdrachtgevers en kandidaten.

5. Gebruik je ATS om een langdurige relatie aan te gaan met je kandidaat

Een waardevolle kandidaat in je database is natuurlijk goud waard. Echter, is het niet altijd het geval dat het lukt om die prachtige kandidaat meteen te plaatsen. Recruitmentsoftware kan je helpen om, ook als het niet meteen een plaatsing oplevert, toch je relatie met je kandidaat te blijven behouden en deze op te bouwen, zodat je hier later weer van kan profiteren.

Ook voor de kandidaat geeft dit natuurlijk een veel fijnere experience dan wanneer je alleen belt ‘als jij iets nodig hebt’. Via marketing automation kan je gesegmenteerd kandidaten blijven ‘nurturen’ met mooie content en in de gaten houden wie je e-mails bekijkt, op links klinkt en weer op je website naar vacatures kijkt. Een slim ATS wordt gevoed met dit soort data, zodat jij precies kan zien wie uit jouw database waarschijnlijk weer op zoek is naar een baan of opdracht. Je begrijpt het; dit is kassa!

Voorwaarde om dit te doen, is dat je in je ATS goed bij kandidaten bij kan houden wat hun interesses en skills zijn, zodat je goed gepersonaliseerd je marketing kan bedrijven en makkelijk de kandidaat kan matchen met nieuwe, relevante opportunities.

Lees meer

Op zoek naar recruitmentsoftware? Wij geven je 11 tips voor functionaliteiten die onmisbaar zijn in jouw ATS.

Voorpagina Checklist - Deze 11 functionaliteiten zijn onmisbaar in jouw ATS 2021 Mysolution