Backoffice, Frontoffice

Drie vragen om jouw digitale kansen als uitzender te bepalen

Ondanks de groeiende economie staan de marges in de uitzendbranche onder druk. In de toch al krappe arbeidsmarkt krijgen uitzendbureaus steeds meer concurrentie van andere intermediairs van flexibele arbeid. Zoals online platforms die de mogelijkheden van social media optimaal benutten. En dat zet jou als uitzender aan het denken over jouw digitale uitdagingen.

Beantwoord de volgende drie vragen om te bepalen welke kansen digitalisering jou als uitzender biedt om het verschil te blijven maken. En neem gelijk de bijbehorende tips mee.

1. Waarmee maak jij nú het verschil?

Je hoeft geen angstzweet te krijgen van het gemak waarmee online platforms werkgevers en flexwerkers bij elkaar brengen. Want jij faciliteert geen vluchtige en snelle contacten, maar duurzame relaties en contracten. Met welke onderdelen van het uitzendproces lever jij nú de meeste waarde aan jouw klanten en flexwerkers? Blinkt jouw organisatie uit in de persoonlijke benadering van relaties? Of juist in de betrouwbaarheid, transparantie en efficiëntie van administratieve processen?

Tip: zet IT in om nog sterker te worden in processen waarin jij nu ook al uitblinkt. Dat komt er in de praktijk meestal op neer dat je juist de andere processen moet automatiseren, zodat jouw medewerkers daar zo weinig mogelijk tijd aan kwijt zijn. Zijn jouw intermediairs toppers in klantcontact? Zorg dan dat ze zo weinig mogelijk tijd aan administratieve handelingen kwijt zijn. Zodat ze meer tijd aan hun opdrachtgevers kunnen besteden.   

2. Hoe zet jij IT op dit moment in?

Na de digitalisering van de backoffice is de uitzendbranche inmiddels volop aan de slag met slimme IT-oplossingen voor de frontoffice. Denk hierbij aan klantenportals en de digitalisering van CRM en werving en selectie om de candidate journey te optimaliseren. Waar sta jij als uitzender in dit speelveld? Heb jij de actuele IT-mogelijkheden al voldoende benut om jouw backoffice efficiënter te maken? Zijn jouw bedrijfsprocessen digitaal voldoende met elkaar geïntegreerd, zonder dubbele of handmatige dataverwerking met alle risico’s van dien? Werken jouw medewerkers met één applicatie om al hun werkprocessen uit te kunnen voeren? Is de candidate journey al geoptimaliseerd?

Jouw klanten, intercedenten en flexwerkers moeten kunnen vertrouwen op de kwaliteit van alle gegevens die zij onderling communiceren. Heb je dat op orde? Dan kun je daarna jouw frontoffice ook verder digitaliseren. De gegevens die je daar verwerkt, worden dan met de juiste tools keurig geïntegreerd en gesynchroniseerd met jouw backoffice.

Tip: optimaliseer eerst de digitalisering van jouw backoffice alvorens je de frontoffice automatiseert. Want in ‘backbone’ processen zoals urenadministratie, verloning, facturatie en financiële administratie kun je met behulp van IT grote efficiëntievoordelen bereiken. De backoffice is de ruggengraat van jouw bedrijf. Wanneer die nog onvoldoende is geoptimaliseerd en geautomatiseerd, komt de digitalisering van jouw frontoffice letterlijk in de lucht te hangen.

3. Hoe blijf jij ook in de toekomst het verschil maken?

Dat de flexibele arbeidsmarkt er over vijf jaar anders uitziet dan nu, staat vast. Arbeidsmigranten en zzp-ers zullen een steeds grotere bijdrage aan het aanbod van flexwerkers leveren. Die ontmoeten hun opdrachtgevers op internationale platforms die dan nóg beter inspelen op de kansen die internet hen biedt. Maar maak je geen zorgen. Internetmakelaars verdienen hun geld met het faciliteren van contacten en de big data die dat oplevert, en niet met arbeidsbemiddeling. Zij creëren weliswaar een nieuw speelveld, maar geen ‘game changer’ waarmee de uitzendbranche volledig overhoop wordt gehaald. Ook over vijf jaar kan de uitzender zich blijven onderscheiden met zijn vakkennis van de ‘flexmarkt’, die qua (Europese) regelgeving alleen maar complexer wordt. Zo zal op korte termijn de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) zijn impact hebben op de uitzend- en payrollbranche. De behoefte van organisaties om hun juridisch en fiscaal werkgeverschap over te dragen aan uitzendbureaus die alle soorten flexcontracten correct kunnen administreren en verlonen, wordt hierdoor alleen maar groter.

En hoe zit het over vijf jaar met die perfecte match tussen werkgever en werknemer? Misschien kun je op dat vlak het grootste verschil maken. Wanneer je flexwerkers middels scholing en loopbaanbegeleiding duurzaam en flexibel inzetbaar kunt maken, ben je spekkoper. Maar daar zit nog wel het proces van werving en selectie vóór. Dat proces vergt over vijf jaar meer dan nu dat je werkzoekenden weet te vinden op de plaatsen waar zij digitaal actief zijn.

Tip: onderzoek wat jij kunt doen om de duurzame en flexibele inzetbaarheid van jouw uitzendkrachten te vergroten. Gebruik slimme IT-oplossingen om hun ontwikkeling te stimuleren en monitoren, zoals e-learning en e-portfolio. Inventariseer ook op welke platforms en sociale media jij jonge werkzoekenden kunt vinden en op welke manier je hen het beste kunt bereiken. Ga na wat dit betekent voor de digitalisering van jouw frontoffice.

Tot slot…

Wil jij een sparringpartner die met jou meedenkt over de impact van digitalisering op jouw marktpositie en bedrijfsvoering? Neem dan gerust contact met ons op.

Eerst meer weten over onze uitzendsoftware? Download dan de brochure.

Brochure Mysolution Uitzendsoftware Flex

Download brochure