Mysolution

Directions EMEA 2018 | Mysolution

Mysolution was dit jaar wederom als partner aanwezig op hét grootste Dynamics 365 Business Central event van het jaar, namelijk de Directions EMEA. Het 3-daagse event vond dit jaar plaats in Den Haag en trok meer dan 2200 bezoekers uit 65 verschillende landen.

Dynamics 365 Business Central

Wacht, is dit geen NAV event? Nee. Dit jaar vond de lancering plaats van de volgende generatie van het product, inclusief een rebranding van Dynamics NAV (voorheen: Navision) naar Dynamics 365 Business Central.

Zoals de naam doet vermoeden positioneert Microsoft haar product centraler binnen de organisatie, en is de benaming bijvoorbeeld geen ‘Business Financials’. Dit betekent overigens niet direct dat Microsoft allerlei andere modules toevoegt, maar dit nog steeds overlaat aan partners om er een bredere of specifieke (branche-)oplossing van te maken.

Mysolution als extensie voor Business Central

Wat betekent dit dan wel? In de basis is Business Central te vertalen naar NAV in de cloud. De pilaren voor deze transitie zijn: Modern, Unified, Intelligent en Adaptable. Onder de motorkap vinden er een hoop grote veranderingen plaats, juist om het product klaar te maken voor de toekomst. Zo dient Mysolution alle aanpassingen uit de broncode te halen en middels zogeheten event subscribers in te haken op de broncode indien nodig. Op die manier wordt Mysolution een extensie bovenop standaard Business Central. In de AppSource van Business Central worden vervolgens extensies beschikbaar om toe te voegen aan de eigen Business Central, voor allerlei toepassingen. Microsoft zorgt dus met het platform nog steeds voor alle innovatie, integratie met andere producten en een degelijke financiële administratie. Maar juist al de verschillende extensies van partners moeten ervoor zorgen dat Business Central ook daadwerkelijk centraler binnen organisaties komt te staan. Tot op heden zijn er in de AppSource ca. 150 apps beschikbaar voor Business Central.

Business Central Roadmap

Toekomst van Business Central

In bovenstaande afbeelding is de roadmap van Business Central zichtbaar. Om nog maar eens te onderstrepen dat Business Central de next gen versie betreft, vindt er technisch nog een grote verandering plaats, namelijk de overgang van programmeertalen C/Side en C/AL naar VS Code en AL. Gelukkig hoeft niet per direct alle code al omgezet te zijn voor Business Central, maar kan dit traject uitgesmeerd worden over 2 jaar waarbij Microsoft met een speciaal in het leven geroepen ‘Ready to Go’ programma hierin intensieve ondersteuning zal bieden.

Een andere verandering welke wel direct voor gebruikers te merken valt, zijn namelijk de geheel vernieuwde clients. Microsoft heeft een hoop energie gestoken in een volledige redesign van de client, waarbij de nieuwe techniek ervoor moet zorgen dat ook in de webclient alle nodige handelingen uit te voeren zijn, zoals het kopiëren en plakken van meerdere regels. Ook leent de nieuwe client zich ook veel beter voor integraties met andere software, zoals Power BI, binnen de client. De traditionele Windows client zal daarmee over 2 jaar uitgefaseerd worden.

Business Central


Cloud en artificial intelligence

Voorlopig blijft Business Central zowel in de cloud als on-premise aangeboden worden, maar het accent verschuift wel duidelijk van on-premise naar de cloud. De cloud zal ook de centrale spil worden voor de intelligence binnen Business Central. Op basis van de data storage in de cloud kan vervolgens middels artificial intelligence tools als Azure Machine Learning verscheidene methodieken losgelaten worden op de data, waarvan de inzichten weer richting Business Central gecommuniceerd worden. Verder biedt het Azure platform Common Data Service mogelijkheden om data van verscheidene bronnen te ontsluiten, en deze vervolgens te gebruiken voor bijvoorbeeld verdere analyse met Power BI of het bouwen van een app middels PowerApps. Met het oog op de toekomst verwacht Microsoft dat ‘the power of the future is in the data’, waarbij de ontwikkelingen op vlak van artificial intelligence qua impact op de business net zo groot zullen zijn als de beweging rond de cloud momenteel is, dus AI als ‘the next big thing’.

Door Hylke de Haan
Product Owner Mysolution

Hylke de Haan