Mysolution

3 manieren om met Boolean Search meer en betere kandidaten te vinden

Je zoekt een projectmanager voor een IT-project in de gezondheidszorg. Het project betreft de digitale analyse en rapportage van big data. Welke zoektermen gebruik je nu om geschikte kandidaten te vinden? IT-projectmanager? Of projectmanager, IT, gezondheidszorg en big data? Of een combinatie van deze termen? Zonder slimme zoektechnologie is recruitment een tijdrovend karwei.

Wat is Boolean Search en waarom is het belangrijk?

In deze blog geven we je drie tips om met behulp van Boolean Search in minder tijd meer en betere kandidaten voor een vacature te vinden. Maar was is Boolean Search? Het is een techniek waarmee je zoekmachines zoals Google helpt om de resultaten van jouw zoekopdracht beter af te bakenen. Voorwaarde is wel dat de zoekfuncties in jouw applicant tracking system (ATS) zijn uitgerust met deze technologie. Dat geldt zowel voor de zoekfuncties waarmee je binnen jouw ATS naar kandidaten zoekt, als met de zoekfuncties waarmee je dat extern op internet doet.

Tip 1: Pas de operators op de juiste manier toe

Het basisprincipe van Boolean Search is eenvoudig: je combineert jouw zoektermen met zogenoemde ‘operators’. Dat zijn codes zoals AND, OR of NOT waarmee je zoektermen met elkaar kunt combineren. Zoek je bijvoorbeeld op projectmanager AND gezondheidszorg, dan krijg je alleen projectmanagers in de gezondheidszorg als zoekresultaat. Kies je projectmanager OR gezondheidszorg als zoekopdracht, dan vind je niet alleen projectmanagers in de gezondheidszorg, maar ook projectmanagers uit andere sectoren en medewerkers met andere functies in de medische sector.

Op zoek naar recruitmentsoftware?
Wij geven je 11 tips voor functionaliteiten die onmisbaar zijn in jouw ATS.

Zie de onderstaande tabel voor het effect en een voorbeeld van zes Boolean operators. Deze kun je gebruiken om je zoekgebied goed af te bakenen. Train je zelf in het gebruik van deze operators. Beheers je die onvoldoende, dan zijn je zoekresultaten ontoereikend. Je verliest dan kostbare tijd in je zoektocht naar geschikte kandidaten.

Boolean Search Mysolution-1

Tip 2: Kies de juiste zoektermen

Met Boolean Search kun je in je zoektocht naar kandidaten synoniemen gebruiken, en handige combinaties van zoekcriteria zoals specialisatie, branche en regio. Maar je moet die termen nog altijd zelf kiezen. Zo kan een accountmanager in de ene sector eerder als relatiemanager worden aangemerkt en in de andere sector als acquisiteur. Denk dus goed na over wie je precies zoekt en wat de context van de vacature is.

De hamvraag is hoe iemand met een bepaald takenpakket in de branche van jouw opdrachtgever meestal wordt genoemd. Dekt die vlag dan de lading van de vacature? Zo niet, welke alternatieve zoektermen zijn er en welke resultaten levert het op wanneer je die als synoniemen in Boolean Search gebruikt?

Tip 3: Richt je op de profielen die het beste bij de functie passen

Met een groot schepnet vang je veel vis. Maar ook veel bijvangst waar je niet op zit te wachten. Met veel voorkomende functiebenamingen zoals consultant, beleidsmedewerker, accountmanager en projectleider creëer je veel zoekresultaten. Maar daar zit misschien geen enkele kandidaat tussen die goed bij de vacature past.

Wat zijn de vereiste zoekcriteria van de opdrachtgever, zoals vermeld in de vacaturetekst? En welke optionele zoekcriteria kun je afleiden uit de functieomschrijving? Combineer via Boolean Search termen die jouw zoekgebied zo goed mogelijk afbakenen. Niet alleen qua functiebenaming en branche, maar ook qua activiteiten, resultaatgebieden, competenties en werkervaring.

Vraagt de vacature om een projectmanager met een IPMA-, PMP- of PRINCE2-certificering? Gebruik die termen dan in je Boolean Search. Ook al staan ze in de vacature slechts in een onopvallende bijzin. Op die manier vind je kandidaten die beter bij de vacature passen en maak je het verschil met recruiters die een te groot schepnet hanteren.

Verbeter je ATS met Boolean Search en semantisch zoeken

Boolean Search, maar ook semantisch zoeken zijn belangrijke functionaliteiten voor jouw ATS. Wil je weten welke 11 functionaliteiten niet mogen ontbreken in jouw ATS? Download de whitepaper!

Whitepaper ATS Mysolution Software

DOWNLOAD WHITEPAPER