Recruitment, Frontoffice

Drie tips voor effectief recruitment met behulp van je ATS

De afgelopen maanden veroorzaken een enorme hectiek op de arbeidsmarkt. Een Applicant Tracking System (ATS) kan je helpen met uitvoeren van recruitment op afstand. Neem alleen al het sollicitatieproces, dit kan door een ATS gemakkelijk online. Sollicitaties kunnen in deze tijd ook ‘gewoon’ doorgaan. Uiteraard wel met sollicitatiegesprekken op afstand via bijvoorbeeld Microsoft Teams of Skype. Op die manier kun jij je kennismakingsgesprekken met kandidaten voeren. Bij het uitwisselen van de resultaten van die gesprekken met opdrachtgevers en collega’s maak je weer dankbaar gebruik van je ATS. Op afstand kunnen alle betrokkenen geïnformeerd worden over de actuele match tussen jobs en kandidaten, wat vooral lekker efficiënt is!

Onderstaand drie tips voor effectief recruitment met behulp van je ATS.

1. Houd de drempel tot solliciteren zo laag mogelijk

Een werkzoekende die op je vacaturepagina komt, is al zo ver in de candidate journey dat je die niet meer kwijt wil raken. De drempel om te solliciteren moet voor deze kandidaat zo laag mogelijk zijn. De kandidaat moet daarom via jouw website snel en gemakkelijk kunnen solliciteren. Creëer de mogelijkheid dat hij met enkele muisklikken zijn cv in het formulier kan importeren.

Een slim sollicitatieformulier herkent standaard cv-onderdelen zoals personalia, opleidingen, werkervaring en skills. Die onderdelen komen bij het importeren van de cv automatisch op de juiste plek in het formulier te staan. Deze functie noemen we cv parsing.

Gaat het om een nieuwe sollicitatie van een kandidaat wiens cv nog niet in je bestand staat? Dan wordt de sollicitant automatisch aan je ATS toegevoegd. Staat de cv van de kandidaat er al in, maar is die onvolledig of verouderd? In dat geval worden de ontbrekende gegevens automatisch aangevuld en de oude gegevens vervangen door de nieuwe gegevens.

2. Selecteer sollicitanten via de zoekfunctie van je ATS

Boolean Search Mysolution Recruitmentsoftware-2In je ATS kun je sollicitaties selecteren op de belangrijkste kenmerken van de vacature. Een ATS beschikt over een zoekfilter waarmee je criteria met behulp van zoektermen kunt vastleggen. Het zoekfilter selecteert in een opdracht de sollicitanten die het beste bij de vacature passen. Dat kunnen ook werkzoekenden zijn die al langer in het kandidatenbestand van je ATS staan.
De kandidaten met de beste match nodig je uit voor een kennismakingsgesprek.

3. Beheer het sollicitatieproces via de workflow van je ATS

Nu je weet wie je wil uitnodigen voor een eerste kennismaking, kan het echte solliciteren op afstand beginnen. Je interviewt sollicitanten om een beter beeld van de persoon en kwaliteiten te krijgen en belt referenties na.

Bespreek bij twijfel sollicitanten in een online call met collega’s. Op die manier krijg je samen meer zicht op eventuele andere vacatures die goed bij de sollicitant passen. Zijn er sollicitanten die een goede indruk hebben achtergelaten? Deze kandidaten stuur je met behulp van een voorstel in je ATS naar een opdrachtgever. 

Leg, per vacature, kennismakingsgesprekken met sollicitanten vast in je ATS. Beheer het sollicitatieproces via de workflow in je ATS waarmee je per opdrachtgever en vacature het sollicitatieproces kan volgen. Zo houd je in deze hectische tijden tóch het overzicht!

Wij geven je 11 functionaliteiten die niet mogen ontbreken in je ATS. Benieuwd welke functionaliteiten niet mogen ontbreken?
Lees het whitepaper!

Whitepaper ATS Mysolution SoftwareDOWNLOAD WHITEPAPER