Recruitment, Trends

Ben jij al aan de slag met deze 5 recruitmenttrends?

We zitten alweer 4 maanden in 2019. Weet je nog al die recruitmenttrends die voor 2019 werden voorspeld? In deze blog een opfrisser. Het is nog niet te laat, 2019 heeft nog 8 maanden. Sla je slag met onderstaande trends.

Data, meer data en nog eens data

Data het nieuwe goud? Als recruiter weet je al lang dat een goede database of talentpool van onschatbare waarde is. Dat is niets nieuws. Maar nieuwe technologie biedt steeds meer mogelijkheden. Om sneller een betere match te maken. Maar ook om je eigen data te verrijken met externe data, denk aan social media. Als je recruitmentsoftware koppelt aan het HR-systeem, kun je mogelijk steeds beter voorspellen welke kandidaat het beste bemiddelbaar is of waarschijnlijk langer in dienst zal blijven.

Met business intelligence software wordt het maken van rapportages steeds gemakkelijker. Zo heb je op elk moment inzicht in je uitstaande vacatures, lopende sollicitaties en bijvoorbeeld plaatsingen die bijna aflopen zodat je actie kunt ondernemen richting klant en kandidaat.

Chatbots: toegevoegde waarde of niet? 

Persoonlijk contact gaat voor alles. Ook dat is niets nieuws voor een recruiter. Maar als je geen tijd meer kwijt bent aan routinetaken, waar stiekem een groot deel van je dag naartoe gaat, kun je juist meer tijd steken in waardevol persoonlijk contact.

Waar een (chat)bot mee kan helpen is bijvoorbeeld het plannen van afspraken en het opvragen van informatie, zoals cv’s of referenties. Ook het beantwoorden van veelgestelde vragen is mogelijk. Het nadeel is dat chatbots slecht kunnen omgaan met tikfouten, de vraag wordt dan al snel niet meer herkend. Een gesprek dat uit meerdere vragen bestaat wordt ook lastig, net als het netjes afronden. Voordeel is wel weer dat bots je veel nieuwe informatie kunnen opleveren. Welke vragen worden bijvoorbeeld het vaakst gesteld? Daar kun je vervolgens weer pro-actief op inspelen.

Screeningssoftware en slimme assessments

Er wordt al volop geëxperimenteerd met steeds slimmer online testen. Denk aan gaming, of tests in een virtual reality omgeving. Inmiddels worden tijdens assessments ook bijvoorbeeld analyses gedaan op woordkeuze, gezichtsuitdrukking en spreekstijl. Op basis van wetenschappelijk onderzoek kun je kijken of iemand past bij de kernwaarden of de cultuur van het bedrijf.

Steeds vaker nemen recruiters eerst online testen af, voordat iemand op gesprek wordt uitgenodigd. Dan kun je veel eerder in het proces selecteren op bepaalde eigenschappen of vaardigheden en voorkom je vervelende verrassingen als je al veel tijd in een kandidaat hebt geïnvesteerd. 

De kracht van video

Videosollicitaties zijn voor met name jonge kandidaten inmiddels heel gewoon. Andersom kun je als organisatie met video’s meer invulling geven aan je employer brand. Een helder verhaal bij je vacature, bijvoorbeeld van een toekomstige collega, kan positief bijdragen aan je imago.

Employer branding

Werk aan je employer branding! Employer branding is een van de effectiefste instrumenten voor talentwerving. Werkzoekenden willen weten hoe het is om voor een bedrijf te werken, en doen daardoor onderzoek naar het werkgeversmerk. Bedrijven met een slechte reputatie hebben niet alleen moeite om kandidaten aan te trekken, ze worstelen ook om werknemers te behouden. Dus laat als bedrijf zien wie je bent, om nieuwe werknemers aan te trekken!

Een ATS kan je werk als recruiter nog gemakkelijker maken. Voor meer informatie, lees onderstaande whitepaper:

Whitepaper ATS Mysolution

Download Whitepaper